Yxskär, Yxskären, Kemiönsaari, Saaristomeren kansallispuisto 59°52,5' N - 22°03,2' E

 

Saaristomeren kansallispuisto on täynnä hurmaavia saaria. Yksi niistä on Yxskär, joka on eteläisellä Saaristomerellä.


Yxskärissä on lukuisia pieniä lahdenpoukamia

Reitti

Lähdimme liikkeelle Turusta. Väylä Yxskäriin on aika suoraan etelään. Saari sijaitsee Hanko-Jurmo-väylän eteläpuolella ja Vänöstä n. 7 km eli vajaa 4 merimailia länteen. Turusta matkaa on n. 40 merimailia.

Reitti Turku - Yxskär (kartta: Navionics)

Yxkärin opastaulut, ruokapöydät ja puuceet sijaitsevat saaren itäreunalla. 

Ruokaryhmä Yxskärin itäreunalla

Puukatos itäreunalla

Siellä on myös pieni laituri.

Pieni vierasvenelaituri itäreunalla

Tuulesta johtuen me jätimme veneen saaren pohjoisreunalle.  Saimme sinne veneen hyvin ankkuriin. 

Vene ankkurissa pohjoisreunalla

Purjevene (pieni valkoinen piste) on Jurmon väylällä 

Yxskär

Yxskär tai Yxskären, kuten toisissa yhteyksissä mainitaan, sijaitsee eteläisellä Saaristomerellä ja on osa Saaristomeren kansallispuistoa.

Yxskärin kartta

Saari on itse asiassa aika iso ja merkitty luontopolku kattaa vain murto-osan saaresta. Täytyy kyllä todeta, että kun kävelimme veneen ankkuripaikalta satamaan, totesimme, että sen verran ryteikköä oli edessä, että emme lähteneet kovin paljon luontopolulta poikkeamaan.

Kohti luontopolkua

Luontopolku

Luontopolku on n. 800 metriä pitkä ja sen varrella on opaskylttejä saaren luonnosta. Luontopolun varrella on myös saarnipuita, jotka eivät ole kovin yleisiä Suomessa johtuen niin kylmänarkuudesta. Havupuita ei saaressa juurikaan ole.

Luontopolun varrella olevia saarnia

Polku kulkee kluuvijärven ympäri ja nousee myös kallioille, joilta voi ihastella kaunista Saaristomerta.

Kallioilta on hienot maisemat

Saaressa laiduntaa lampaita ja lehmiä. Me emme niihin törmänneet. Yxskär on itse asiassa kuulunut Vänön kylään ja toiminut vänöläisten laidunsaarena 1960-luvulle asti. Saaressa on ollut lehdesniittyjä, joista tehtiin talveksi lehdeskerppuja karjalle ravinnoksi. Lehdesniitty tarkoittaa niittyä, jolla kasvaa puita. Puut on lehdestetty, eli niistä katkotaan oksia tarkoituksella. Nämä puista katkotut lehtiset oksat on sidottu yhteen ”kerpuksi” ja syötetty karjalle talvisin. Tätä perinnettä ylläpidetään mm. Jungfruskärissä.

Pysyvää asutusta saaressa ei ole ollut, mutta kesäisin saaressa on asuttu useita viikkoja. Saaressa on ollut majoitusta varten mökki.

Glo- eli kluuvijärvi ja flada

Luontopolku kiertää saaren glo- eli kluuvijärven. Kluuvijärvi on entistä merenpohjaa ja maan kohoamisen myötä se on ensin erkaantunut merestä fladaksi ja lopulta makeavetiseksi järveksi, jossa ei ole enää vesiyhteyttä mereen. Tämä järvi oli kyllä lisäksi myös niin kuiva, että sitä ei olisi järveksi tunnistanut. 

Yxskärin kluuvijärvi

Yxskärin kluuvijärven vesi ei ole vielä täysin makeaa, sillä myrskyisinä korkeanveden kausina järvi saattaa olla yhteydessä mereen. Järvessä on tästä syystä sekä järville että merenlahdille tyypillistä elämää. (Metsähallitus)

Saaren eteläreunalla on myös flada, eli matala lahti, joka on vain kapean aukon kautta yhteydessä mereen.

Flada eteläreunalla

Flada eteläreunalla

Maa kohoaa edelleen Saaristomerellä n. 4 mm vuodessa. Se johtaa siihen, että vesialueiden muoto muuttuu. Syntymekanismi menee seuraavasti:

1.      Esiflada: pieni merenlahti, jossa veden vaihtuminen on heikentynyt

2.      Flada: Maan kohoamisen seurauksena esifladasta syntyy flada. Fladassa veden vaihtuvuus on heikentynyt jo enemmän ja flada on yhteydessä mereen vain kapean aukon kautta.

3.      Kluuvi: Maa kohoaa edelleen ja veden vaihtuminen heikentyy entisestään.

4.      Kluuvijärvi: Nimen mukaisesti lahdesta on muodostunut erillinen järvi. Merivettä saattaa kuitenkin kovien myrskyjen tai korkean merenpinnan aikana kulkeutua järveen.

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7262793760835194145?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

 

BLOGIN HAKEMISTO

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto