Holma, Kemiönsaari Saaristomeren kansallispuisto 59°54,49' N - 22°22,08' E Kansallispuistoon on haastavaa päästä

 

Holman saaren länsiosa kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon.

Sijainti ja rantautuminen

Kemiönsaaren kuntaan kuuluva Holman saari on hieman tuntemattomampi kuin viereiset saaret Högsåra ja Kasnäs. Esim. Kasnäsistä on matkaa vain n. 1,5 merimailia. Me lähdimme Turusta ja sieltä matkaa on n. 38 merimailia. 

Reitti Turku - Holma (kartta: Navionics)

Oman haasteensa tuo lisäksi se, että omatoimiveneilijän on hieman haastavaa päästä saareen, sillä varsinaista vierasvenesatamaa tai -laituria ei ole.

Kansallispuistoon pääsee yhteysaluksella Kasnäsista.

Me jätimme veneen ankkuriin kallion laitaan, mutta hieman luovasti piti kulkea, että pääsi tielle.

Vene ankkurissa

Holma

Holma on sekä saari että kylä. Kylässä on vanhoja kalastajataloja. Saaressa on ollut asutusta jo 1500-luvulla. Tällöin Holmassa oli neljä tilaa. Vielä 1940-luvulla saaressa asui n. 40 henkilöä. Kalastus oli pääelinkeino, mutta karjaa pidettiin omaan tarpeeseen, samoin viljelyä harjoitettiin. Nyt jäljellä on enää yksi toimiva tila. Siellä asutaan ympärivuotisesti.

Holman kylää

Holman saaren länsiosa kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon ja Natura 2000 -ohjelmaan.

Holman kartta

Luontopolku

Holmassa on kaksi luontopolkua, jotka on tehty yhteistyössä Metsähallituksen ja kylän asukkaiden kanssa. Luontopoluille pääsee satamasta lähtevän tien varresta. 

Holman kylätie

Saaressa laiduntaa sekä lampaita että karjaa, joten koirat pitää olla kytkettyinä, eikä itsekään  vapaana kulkevia eläimiä tarvitse säikähtää.

Välillä pitää kiivetä aidan yli

Linsnon luontopolku on n. 600 metriä pitkä ja esittelee perinnemaisemia.

Gölpön luontopolku on n. 2 km ja polun varrella on mm. hiidenkirnuja ja jatulintarha. Me kiersimme vain Gölpön luontopolun.

Gölpön luontopolun kartta

Luontopolku on erittäin hyvin merkitty paitsi juuri jatulintarhan kohdalta. Jouduimme lopulta palaamaan hieman takaisin, jotta osasimme lähteä oikealle reitille. Reitti sinne on n. 400 metrin pisto Kummelbergille.

Luontopolun opasteet

Polku johtaa korkealle Vaktanbergetin kalliolle. Sieltä on upea maisema Gullkronan selälle, vaikka puut ovatkin kasvaneet jo korkeiksi. Vaktanberget on toiminut aikoinaan kyläläisten tähystyspaikkana ja esimerkiksi mahdollisista vihollisista on voitu varoittaa.

Vaktanbergetin laella

Kallioita on käytetty myös 1800-luvun puolivälissä optisen lennättimen asemina. Viestejä on voitu lähettää jopa Pietariin, joka oli holmalaisten pääkaupunki. (Metsähallitus).

Romahtanut rakennus luontopolun varrella 

Kallioreunaa luontopolun varrella

Hiidenkirnut

Gölpön luontopolun varrella on ainakin kaksi hiidenkirnua. Hiidenkirnut ovat syntyneet jääkauden loppuvaiheessa, kun sulamisvirrat ovat pyörittäneet irtokiviä kuopassa. Pyörivät kivet ovat kaivertaneet kuopan hiidenkirnuksi.

Suurempi hiidenkirnu

Suuremman hiidenkirnun läpimitta on noin metri ja pienemmän n. 70 cm.

Nimi hiidenkirnu tulee muinaisuskomuksista. Kaikille voimapaikoille, selittämättömille ja näkymättömille asioille syynä oli Hiisi. Kuka muu kuin Hiisi olisi voinut kaivaa keskelle metsää kallioon reiän?

Pienempi hiidenkirnu

Jatulintarha

Jatulintarhojen rakentamisen syytä ei yksiselitteisesti tiedetä. Vastaavanlaisia rakennelmia löytyy myös muualta Euroopasta.

Opastaulu jatulintarhoille

Jatulintarha on kivistä rakennettu labyrintti, jossa käytävää seuraamalla pääsee ringin keskustaan ja takaisin. Ruotsiksi sitä kutsutaan jungfrudansiksi (suora käännös: neitsyttanssi)

Ehjän jatulintarhan keskellä

Nämä kaksi jatulintarhaa on dokumentoitu jo 1886 ja ne ovatkin jo sammaloituneet. Toisesta on jäljellä enää puolet. Muinaismuistolaki suojelee näitä muinaisjäännöksiä.

Jatulintarjoja löytyy mm.

Ahvenanmaan Nyhamn

Nauvon Halsholm ja Finby Hvits

Pyhtään Mustaviiri

Sipoon Rågskär

 

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7392209479959432480?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7343145672449787425

Video saaren elämästä

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/10/saaristolaiselamaa-saaristomeren-kansallispuiston-kyljessa

Kuivuneita saaristomäntyjä

 

BLOGIN HAKEMISTO

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto