Kråkskär, Nauvo, Parainen 59°58,40' N - 22°02,65' E Laguuni, lampaita ja saaristomökki

 

Olimme ehtineet käydä epähuomiossa jo toisella Kråkskär-nimisellä saarella (joka on myös käymisen arvoinen!), ennen kuin pääsimme tälle ns. oikealle saarelle.


Saaristomeri kauneimmillaan

Sijainti ja rantautuminen

Kråkskär sijaitsee Saaristomeren kansallispuistossa Paraisten kaupungin alueella.

Saaristomeren kansallispuisto

Gullkronasta on matkaa etelään n. 5 merimailia. Me lähdimme liikkeelle Turusta ja sieltä matkaa on n. 32 merimailia.

Reitti Turku - Kråkskär (kartta: Navionics)

Oivallinen rantautumispaikka sijaitsee Kråkskärin etelälaidalla, jossa on suojaisa lahti. Toki etelätuulella suojaa ei ole. Lahden itäpuolella on silokalliot, joissa oleviin kiinnityskoukkuihin voi kiinnittäytyä. Myös saaren pohjoisreunalla on kiinnityskoukkuja.

 

Ankkurissa lahdella

Kråkskär

Kråkskärin kartta

Kråkskär kuuluu Nagelskärenin saariryhmään. Kiehtova fakta on, että saari on osa Salpausselän harjannetta, jonka hännän huippuna on eteläinen Jurmo.

Kråkskärin eteläreunan kalliolle johtaa kivikkopolku

Kalastajatila

Kalastustorppa

Saaressa on vanha kalastustorppa. Saari asutettiin 1847. Nykyinen rakennus on noin sata vuotta vuotta. Se on kunnostettu 2000-luvulla. Ensimmäisestä rakennuksesta ei ole jäljellä enää kuin perustukset.

Tilan vanhoja rakennuksia

Kalastustorpan rakennuksia 

1800-luvun puolivälissä saariston väkiluku oli kasvussa, joten uusia saaria asutettiin ja pienetkin saaret kelpasivat asuinsaariksi. Kråkskäriin muutti Anders Danielsson Björköstä. Hänen veljensä asui lähisaarella Dömaskärissä.

Kråkskärissä on opastauluja, jotka kertovat saaren historiasta

Kråkskär on ollut asutettuna 1956 asti. Torpassa asuivat Anders Danielssonin pojanpojan Karl Oton perilliset. Vuonna 1995 saari siirtyi osaksi Saaristomeren kansallispuistoa. 

Parhaimmillaan 12 hehtaarin saaressa on asunut 16 ihmistä. Pääelinkeinona oli kalastus, mutta myös hylkeenpyynti oli tärkeässä roolissa. 

Pihapiirin korkealta kalliolta on tähystetty mm. hylkeitä

Saaressa on viljelty mm. perunaa. Lampaat ja lehmät vietiin kesällä lähisaarten laitumille. Lounaaseen oleva Alskär oli yksi laidunsaarista.

Kalaan on jouduttu lähtemään pidemmällekin, Vänön vesille ja jopa Ahvenanmaalle, sillä torpille ei kuulunut omia vesiä. Kalastusretkillä on viivytty viikkoja kerrallaan ja asuttu mm. veneen alla tai parhaassa tapauksessa kalamajoissa.

Ovatko nämä vanhoja myllynkiviä?

150 vuotta sitten Kråkskärin lahti toimi hyvänä suojasatamana. Vesi oli tällöin n. 60 cm ylempänä kuin nyt. Itselleni on välillä vaikeaa ymmärtää, kuinka paljon maan pinta onkaan kohonnut!

Upeita pyöreitä kallioita

Tällä hetkellä torppa on lukittuna, mutta ilmeisesti sisälle on mahdollista päästä opastetuilla retkillä.

Luonto

Pyöreitä kallioita saaren pohjoisreunalla

Tuntuu, että Kråkskärissä on kaikkea: hiekkaranta, silokalliot, vehreää laidunta ja rantaniittyjä.

Lahden pohjukassa on hiekkaranta ja nuotiopaikka

Mikähän jättiläinen tähän on jättänyt jälkensä?

Pirunpellot ovat yleisiä saaristossa. Maan kohoamisen myötä ranta on siirtynyt. Myös Kråkskärissä on useampia kivikkoalueita.

Kivikkoalue saaren keskiosassa

Saaressa on kesäisin lampaita, joiden tarkoituksena on ylläpitää perinnemaisemaa. Kun kiersimme tutustumassa saareen, emme aluksi huomanneet lampaita ollenkaan. Yhtäkkiä lauma lampaita nousi pystyyn puskien alta. 

Lampaat ylläpitävät perinnemaisemaa

Puiden alta löytyi myös ylämaan karjaa. Nekin liikkuvat saaressa vapaina.

Ylämaan karjaa saaressa

Eläimille on kerätty aikoinaan lehtikerppuja saarnipuista ja tämä näkyy edelleen puiden muodossa. Lehtikerput ovat puiden oksista kerättyjä lehteviä oksia, joita säilöttiin talveksi eläinten ruoaksi.

Saarneja on Kråkskärissä paljon

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7400771897811668256?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7343145672449787425

Ihana hetki Kråkskärin lämpimillä kallioilla

 

BLOGIN HAKEMISTO

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto