Jurmo Kalkskär, Saaristomeren kansallispuisto, Saaristomeri 59°44,32' N - 21°35,10' E Pieni kalamaja saarella

 

Ulkomerellä on pieniä luotoja ja saaria, joilta voi löytyä kalamajoja.

Kalkskär on kallioluoto

Sijainti ja rantautuminen

Itselleni veneilyalue etelän suuntaan ikään kuin päättyi Jurmoon, lukuun ottamatta Utötä, joka sijaitsee Jurmosta lounaaseen. Luettuani Mauri ja Irja Hirvosen kirjaa Tuulen armoilla, jossa kerrotaan kalamajoista, innostuimme lähtemään Jurmosta suoraan etelään Kalkskäriin. Matkaa on n. 4 merimailia. 

Lähestyminen Kalkskäriä (kartta: Navionics)

Turusta matkaa on n. 50 merimailia.


Reitti Turku - Kalkskär (kartta:Navionics)

Ajoimme saaren pohjoisreunalle ja saimme veneen hyvin ankkuriin. Kalkskär on jo aika avomerellä, joten mainingit kannattaa huomioida.

Pohjoisreunan kalliota

Jurmo Kalkskär

Saaren varsinainen nimi on Kalkskär, mutta koska Kalkskär-nimisiä saaria on useampi, kutsutaan tätä saarta Jurmo Kalkskäriksi.

Kallioon on kaiverrettu Kalkskär

Kiinnostuin saaresta luettuani saaressa olevasta kalamajasta. Kalamaja näkyikin heti, kun nousimme veneestä maihin. Se on kalliolla suojassa suuremmilta tyrskyiltä.

Kalamaja kalliolla

Poikkeuksellisesti tämän kalamajan ovi oli lukittuna. Hirvosten kirjan perusteella maja on ollut avoinna vielä joitain vuosia sitten. Olisi kiehtonut päästä lukemaan majan historiasta, sillä kirjassa mainittiin, että alkuperäiset omistajat ovat laatineet historiikin, joka oli majassa.

Kalamajassa on hyväkuntoinen katto

Kauniisti harmaantuneesta kalamajasta on selkeästi pidetty huolta.

Ilmeisesti kalamaja ja luoto olisivat olleet jossain vaiheessa Rannikkotykistön käytössä, mutta tarkkaa tietoa tästä ei ole.

Kalkskärin kalliota

Saari on käytännössä kallioluoto, jolla ei kasva yhtään puuta. Sisälammikoita on useita, samoin kuin hiidenkirnun näköisiä muodostelmia.

Maisema etelään

Sisälampia saaressa

Hiidenkirnuja?

Saaristomeren värejä

Huomio kiinnittyi useampaan hylkeen tai kuutin luurankoon. Niitä oli yli kymmenen. Mitähän hylkeille on tapahtunut, että niin moni on menehtynyt? Yhtään elävää hyljettä emme matkallamme nähneet.  

Hylkeen luuranko

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7411925297223814432?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7343145672449787425

Saari on karua kalliota

BLOGIN HAKEMISTO

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto