Ristisaari, Pyhtää, Kotka, Itäisen Suomenlahden kansallispuisto 60°18,6′ N- 26°48,1′ E

 


Kotkan ja Pyhtään saaristo on täynnä mielenkiintoisia kohteita. Ja tuntuu, että kohteet on ympäröity kivillä, jotta rantautuminen olisi mahdollisimman haasteellista 😃.

Reitti

Ristisaari sijaitsee Kotkan Sapokasta vain noin 10 mailin päässä. Saari on ehkä tunnetumman saaren, Kaunissaaren, eteläpuolella. Kartasta kun katsoo, huomaa, että saaren ympäristö on todella kivikkoista.

Ristisaaren rannat ovat kivikkoisia


Reitti Sapokasta kulkee lounaaseen Varissaaren pohjoispuolelta ja jatkuu satama-alueen ohi. Sen jälkeen väylää pitkin etelään ja kohti Ristisaaren koilliskulmaa.

Reitti Kotkan Sapokka - Ristisaari (kartta: Navionics)

Me tulimme itse asiassa Pitkäviiristä, josta matkaa Ristisaareen on vain noin 4 mailia. Yritimme ensin etsiä rantautumispaikkaa saaren länsipuolelta, mutta tuulen suunta ja kivet estivät sen. Lounaisrannalla Papinniemen kalliolla on kyllä kiinnitysrenkaita, mutta lähestyminen kannattaa tehdä todella varoen.

Me kiersimme saaren reilusti eteläkautta (pohjoispuoli näyttää aivan mahdottomalta) Kakonellin eteläpuolelta. Kuohuvat on Ristisaaresta kaakkoon oleva matalikko, joka kannattaa myös kiertää. Saimme veneen koilliskulmaan kiinni. Sinne on itse asiassa ruopattu väylä ja kallioon on maalattu nuolia, joilla paikan löytää. Kalliossa on myös kiinnitysrenkaita. Rantautumispaikan vieressä on iso rantakivi, joka helpottaa paikan löytämistä.

Merkitty ankkuripaikka Ristisaaren koillisosassa

Ristisaari

Ristisaari kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon. Saari sijaitsee Pyhtään kunnassa. Saari on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi perinneympäristöksi. Kunnostuksesta ovat vastanneet mm. Metsähallitus ja WWF ja siihen on saatu rahoitusta myös EU:lta.

Ristisaaren kartta

Luontopolku

Me lähdimme kiertämään saarta. Alkumatka oli hieman haasteellista, sillä kasvusto ja rantaniitty oli sangen runsasta. 

Rantaniittyä Ristisaaren pohjoisosassa

Saaren pohjoisosan niittyjä on kunnostettu poistamalla puustoa. Pohjoisosasta löytyy keittokatos, puuvaja ja puucee. Matkaa ankkuripaikalta on jokunen sata metriä. Keittokatos on suhteellisen tilava ja sen ulkopuolella on vielä nuotiopaikka.

Ristisaaren keittokatos pohjoisosassa

Puuvaja Ristisaaren pohjoisosassa

Saari on linnustajien suosiossa ja Ristisaaresta löytyy kaksi majaa, jotka Metsähallitus on vuokrannut lintuharrastajien käyttöön. Toinen toimii havaintoasemana ja toinen majoitustilana. Erityisesti lintujen kevätmuuttoa, arktikaa, on seurattu saarelta yli 30 vuotta. Arktika tarkoittaa arktisten lintujen muuttoa Suomenlahden yli kohti Siperian tundraa. Toisen majan läheisyydestä löytyy kaivo. Majat sijaitsevat saaren keskiosassa.

Lintuharrastajien mökki Ristisaaressa

Lintujen lisäksi Ristisaaressa on rehevää kasvillisuutta. Ristisaaressa elää myös lukuisia uhanalaisia lajeja. Mielenkiintoinen knoppitieto on esimerkiksi tähkätädykkeen levinneisyys, joka noudattelee viikinkien purjehdusreittiä Ruotsista Laatokalle. Tälle reitille myös Ristisaari osuu. 

Yksinkertainen taukopaikka Ristisaaressa

Saaressa on kesäisin lampaita ja siksi saaren läpi on rakennettu laidunaita. Me emme lampaita nähneet, vaikka kiersimme koko saaren. Lampailla on tärkeä tehtävä, sillä ne estävät niittyjen umpeen kasvamisen syömällä kasvustoa.

Lammasaidan yli pitää kiivetä 

Länsirannan kalliot ovat todella laakeita.

Ristisaaren upeat kalliorannat



Itärannalla on hiekkaa

Saaren eteläosasta löytyi vielä yksi mökki, jonka tarkoituksesta ei ole tietoa.

Mystinen mökki Ristisaaren etelärannalla

Sotahistoriaa

Me olimme kiertäneet saaren ja kaivaneet jo eväät esiin, kun paikalle saapui toinen vene. Veneilijät kertoivat, että saaressa on suuri bunkkeri, jota he lähtivät etsimään. Tämä herätti tietysti meidänkin mielenkiinnon. Eväshetken jälkeen lähdimme etsimään paikkaa. Vinkiksi saimme, että parhaiten paikan löytää, kun lähtee seuraamaan koilliskulman lammasaitaa etelään.

Erikoista on, että näitä historiallisia rakennelmia ei ole erityisen selkeästi merkitty saaren karttaan. Esimerkiksi Nuottahelliin merkitty nähtävyys jäi meille epäselväksi. Toiveena Metsähallitukselle, että nämä nähtävyydet kerrottaisiin. Kysyin asiaa myös Kansallispuistot tutuiksi -facebook-ryhmästä, mutta sieltäkään ei löytynyt vastausta mystiseen nähtävyyteen.

Saaressa on tykkiasemia sekä bunkkerirakennelmia. Ne ovat säilyneet hyvässä kunnossa. Bunkkereita on kolme: yksi on koilliskulmassa, toinen länsirannalla ja kolmas saaren eteläosassa.

Tykkialusta Ristisaaren länsirannalla

Koillisosassa sijaitseva kokonaisuus on näistä kolmesta suurin. Maastosta löytyy aika suuri rakennelma. Kaivettuja käytäviä (juoksuhautoja) on paljon ja isoja tiloja löytyy maan alta. Kauniina kesäpäivänä on vaikea ajatella, että millaista näissä tiloissa on olla, kun on kylmää, pimeää ja lisäksi pelkoa.

Koillisrannan sotarakennelma

Ristisaaren koillisosan suuri bunkkeri ja tykkiasema

Metalliovi bunkkerissa


Bunkkeritiloja Ristisaaressa

Rakennettuja käytäviä Ristisaaren maastossa

Käytäviä riittää 

Matkalla saaren ympäri kohdallemme osui myös muistolaatta kolmen puna-armeijan lentäjän ja merisotilaan muistoksi.

Muistolaatta 

Videot retkeltä:

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7145684131479817478?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694


https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7156082132845153541?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto