Konungsskär, Konungskär, Birsskär, Korppoo, Parainen, Saaristomeri 60°04,0´ N - 21°35,1´ E

 

Autiotuvat ovat olleet tämän kesän (2022) teemana. Lokakuisena sunnuntaina ajoimme Konungsskärille, josta myös löytyy autiotupa.


Konungsskärin kallioita eteläreunalla

Reitti

Lähdimme liikkeelle Turusta. Ajoimme Airistoa alas ja jatkoimme kohti länttä. Tulimme Korppoon itäiseltä puolelta väylää alas. Grisselborgin kohdalta käännyimme väylää länteen ja alla kahden mailin päässä väylän eteläpuolella on Birsskär-Konungsskär- Västra Tvigölpanin saariryhmä. Kyseessä on retkisatama, eli laituria ei ole. Birsskäristä on kävelysilta Konungsskäriin. Matkaa Turusta kertyi hieman yli 30 mailia.

Reitti Turku - Konungsskär (kartta: Navionics)

Me ankkuroimme veneen Birsskärin pohjoisreunalle. Monella tuulella Tvigölpanin ja Birsskärin välinen lahti on suojainen, mutta meidän vierailulla tuuli puhalsi suhteellisen navakasti länsi-luoteesta ja teki rantautuminen liian hankalaksi. Metsähallituksen kartan mukaan myös Konungsskärin etelä- ja länsireunalle voi ankkuroitua.

Vene ankkurissa Birsskärin pohjoisreunassa

Birsskärin pohjoisosaan saimme veneen hyvin ankkuriin. Kaakkoisreuna vaikutti muuten kivikkoiselta ja matalalta. Huono puoli sijainnissa oli, että sieltä oli pisin mahdollinen kävelymatka Konungsskärin sillalle. Lokakuinen aurinko paistoi siniseltä taivaalta ja saimme nauttia siitä, kun kävelimme rantaa pitkin.  

Salmi Birsskärin ja Konungsskärin välillä on matala

Birsskäristä pääsee Konungsskäriin siltaa pitkin. Tällä hetkellä siltoja on kaksi: vanha ja uusi. Salmi saarten välissä on matala ja jopa kahlaaminen voisi onnistua.

Konungsskärin uusi silta

Vanha silta Birsskärin ja Konungsskärin välillä

Konungsskär

Konungskärin kartta

Konungsskär on Metsähallituksen saari ja se kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon (kuten myös muut mainitut saaret).

Upea lokakuinen aurinko

Saarella on ollut vakituista asutusta vuodesta 1916 asti. Saaressa on ollut Korporströmin kartanon torppa 1820-1926, ja siinä on asunut parhaimmillaan yli 10 henkilöä. Pihapiirissä on ollut navetta, jossa on ollut mm. lehmiä ja lampaita. Lampaita on edelleen kesäisin. Näin lokakuussa niitä ei enää saaressa ollut.

Saaren pihapiiriä

Vakituisen asutuksen loputtua saari on toiminut metsästys- ja kalastusretkien tukikohtana.

Autiotuvan seinillä kerrotaan historiasta

Saaressa on myös nuotiopaikka aivan tuvan vieressä.

Konungsskärin nuotiopaikka

Autiotupa

Konungsskärin autiotupa

Konungsskärin autiotupa on moneen autiotupaan verrattuna aivan ”deluxe”-luokkaa. Se on hyvässä kunnossa ja siisti. Eteisessä on pieni historianäyttely saaren vaiheista ja varsinaisessa tuvassa on sängyt neljälle hengelle ja pieni kamiina sekä pöytä. Tuvassa voi yöpyä tilapäisesti 1-2 vuorokautta.

Konungsskärin autiotuvan sängyt

Konungsskärin autiotuvan kamiina

Puucee löytyy rannan kupeesta.

Nykyinen autiotupa on rakennettu metsästysmajaksi saaren jäätyä asumattomaksi. Sen rakennutti saariston suojeluskunnan majuri Otto Wahlroos käyttäen torpan hirsiä. Saaren erämajassa on vieraillut merkkihenkilöitä, mm.  marsalkka Mannerheim vuonna 1926.

Metsästysmaja siirtyi testamentillä Suomen Punaiselle Ristille 1950-luvulla  ja on toiminut siitä lähtien kulkijoille avoimena autiotupana. Autiotupa siirtyi valtiolle 1976.

Alkuperäisestä torpasta ei ole jäljellä kuin perustukset.

Konungsskärin vanha silta

Luontopolku

Saaren ympäri kulkee n. 300 metriä pitkä merkitty luontopolku. Luontopolun varrella on infotauluja saaren historiasta. Saaren eteläosassa kohoaa korkea kallio ja sieltä on upeat maisemat Saaristomerelle.

Kalliolta näkyy silta Birsskäriin hyvin

Maisemat Saaristomerelle

Birsskär

Birsskär on selvästi Konungsskäriä suurempi saari. Se on metsäinen ja kallioinen. Me emme tutustuneet siihen sen tarkemmin kuin kävellen saaren rantaa pitkin Konungsskäriin.

Birsskärin kaakkoisrannan siirtolohkare

Video vierailusta:

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7152439196735737093?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

Meidän retkemme jatkui Notvarpharunille, jossa myös on autiotupa. 

Reitti Turku - Konungsskär - Notvarpharun - Turku (kartta: Navionics)

Muita autiotupia Suomenlahdella:

Hästen

Sadeln

Sommarn

Morgonlandet

Smörskär

Segelskär

Klovaskär

Ytterland

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto