Notvarpharun, Oxharun, Saaristomeri 59°58.981' N -22°8.692' E

 

Veneilypäivien teemana ovat olleet kesällä autiotuvat. Aamupäivällä olimme tutustuneet Konungsskärin saareen ja autiotupaan ja matka Turkuun jatkui Notvarpharunin kautta.

Reitti

Jos lähtisi Turusta, niin matkaa olisi hieman yli 30 mailia. Reitti kulkee Airistoa etelään ja Pensarin itäpuolelta pienen itäisen koukkauksen jälkeen edelleen etelään. Helsingholmenin kohdalta lounaaseen ja ennen Nagelskärenin saariryhmää löytyy Notvarpharun. Eteläpuolelta löytyy Tunhamn ja pohjoispuolella Oxharun.

Reitti Turku -Notvarpharun (kartta: Navionics)

Tuuli puhalsi suhteellisen navakasti länsi-luoteesta ja tuntui, ettei sopivaa paikkaa ankkuroida löytynyt millään. Saaren kaakkoisreuna on matalaa ja kivikkoista, joten sinne emme venettä saaneet, vaikka se olisi ollut tuulen kannalta paras paikka. Päätimme yrittää Oxharunin ja Notvarpharunin välisestä salmesta ja autiotuvan edessä olevaa lahdenpoukamaa. Salmesta pääsimme hyvin, mutta erityisesti lahden länsireuna on matalaa. Lahden itäreunalle saimme lopulta veneen ja huomasimme, että siellä on myös kiinnityskoukkuja. Meitä ne eivät auttaneet, sillä tuuli puhalsi sellaisesta suunnasta. Mutta saimme siis veneen ankkuriin ja kiinni.

Vene ankkurissa

Notvarpharun

Notvarpharun on pieni ja kaunis kallioluoto Saaristomeren kansallispuistossa. Se kuuluu ns. Saaristomeren yhteistoiminta-alueeseen.

Ainutlaatuisen saaresta tekee siellä oleva autiotupa. Autiotupa on Metsähallituksen ylläpitämä ja mahdollistaa tilapäisen majoituksen tai muun levähdystauon. Autiotupa sijaitsee saaren pohjoisosassa olevassa lahden poukamassa. Puucee on pienen matkan päässä tuvalta.

Notvarpharunin autiotupa

Tuvassa on kamiina lämmitystä varten sekä kahden sängyn rungot yöpymistä varten. Myös työkaluja löytyy.

Notvarpharunin autiotupa sisältä

Notvarpharunin autiotuvan kamiina

Itse saari on käytännössä kalliota ja matalaa pensaikkoa. 

Vene ankkurissa lahden poukaman itäreunalla

Video meidän vierailulta:

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7153144528159952133?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

Oxharun

Notvarpharunin pohjoispuolella on samankaltainen kallioluoto: Oxharun. 

Edessä siintää Notvarpharun

Piipahdimme sielläkin. Saimme veneen kiinnitettyä saaren koilliskulmaan. Kävelimme saaren ympäri ja tarkoituksena oli tarkastella Oxharunin ja Notvarpharunin salmen syvyyttä, mutta eihän sitä saaresta juuri nähnyt. Hienot maisemat sieltä joka tapauksessa oli.

Vene ankkurissa


Oxharunissa on myös kalliota ja matalaa kasvillisuutta


Video retkeltä:

Autiotupia löytyy Saaristomereltä sekä Suomenlahdelta:

 

Hästen

Sadeln

Sommarn

Morgonlandet

Smörskär

Segelskär

Klovaskär

Ytterland

Konungsskär

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto