Segelskär, Tammisaari, Raasepori 59°45,8' N - 23°22,5' E

 

Olen kesällä 2022 vieraillut usealla majakkasaarella, sekä usealla saarella, jolla on autiotupa. Segelskäriin lähdimme, koska olin lukenut jostain, että sielläkin olisi autiotupa. Mikä yllätys olikaan, kun siellä oli myös majakka!


Segelskärin autiotupa

Reitti

Me lähdimme liikkeelle Espoosta. Keli oli aika tyyni, joten matka eteni joutuisasti, vaikka pituutta olikin yhteen suuntaan n. 55 mailia.

Kokeilimme kahta eri reittiä: toinen meni merkittyä väylää pitkin Bågaskärin pohjoispuolelta ns. Olympiaväylää pitkin ja toinen meni Porkkalanselän yli merkittyä väylää etelämpänä. Eroa pituudessa ei ollut kuin pari mailia.

Reitti Espoo - Segelskär sisäreitti (kartta: Navionics)

Reitti Espoo - Segelskär ulkoreitti (kartta: Navionics)

Piipahdimme samalla retkellä myös Jussarön majakallaSundharunilla.

Segelskär on Sundharunista länsi-lounaaseen n. 5 mailia.

Segelskärin luodolla oli paljon simpukankuoria

Segelskärin itäpuolella on Lillandet-niminen luoto ja se suojasi hyvin tuulelta ja aalloilta. Saimme veneen ankkuriin itäreunalle. Kiinnityskoukkuja näkyi pari. Me käytimme tällä kertaa kiinnityskiilaa.

Segelskärin itärantaa

Vene ankkurissa. Taustalla Lillandet

Segelskär

Segelskär on kallioluoto Tammisaaren ulkosaaristossa. Se on viimeinen luoto ennen avomerta. Luodolla ei ole yhtään puuta. Pääasiassa luoto koostuu upeista pyöreistä kallioista ja veden muokkaamista ”minivuonoista”.

Segelskärin pikkuvuono

Segelskärin pikkuvuono

Majakka, pooki

Segelskärin majakka, pooki

Segelskärin kallioilla kohoaa betoninen majakka. Sen historia ulottuu 1817 asti, sillä siitä asti paikalla on ollut merimerkki. Se tuhottiin Krimin sodan aikaan 1854 sotilasviranomaisten toimesta, ettei se houkuttelisi vihollisia (englantilaisia) saaristoon. 1861 paikalle rakennettiin tunnusmajakka, joka tuhoutui ensimmäisessä maailmansodassa. Nykyinen majakka on silloisen kopio ja se on rakennettu 1920. Korkeus merenpinnasta on n. 24 m ja maanpinnasta n. 13 metriä. (Lähde: Majakkaseura) Tämän majakan kohtaloksi jäi oleminen Suomen viimeisiä rakennettuja valottomia tunnusmajakoita.

Onnellinen veneilijä ja Segelskärin majakka

Monesta muusta majakasta poiketen, tämä on avoin. Suljettua ovea ei ole, mutta toisaalta ei sisällä ole mitään, vaan majakka on aivan ontto. Vain kuoret ovat olemassa.  

Segelskärin majakka sisältä

Autiotupa

Segelskärin autiotupa

Luodon keskellä on pieni autiotupa. Ovi on auki ja sisältä löytyy autiotupien tapaan pieni kamiina, ”keittiö” ja makuupaikat muutamalle henkilölle. Aika rähjäisen oloisiahan nämä ovat. Tupa on rakennettu saaristolaisten toimesta 1930-luvulla.

Työkaluja autiotuvan seinällä

Segelskärin autiotuvan keittiö

Segelskärin autiotuvan saunat

Segelskärin autiotuvan edustalla oli terassituolit

Puucee on hieman huonommassa kunnossa

Muita autiotupia 

Segelskärin autiotupa

Hästen

Sadeln

Sommarn

Morgonlandet

Smörskär

Ytterland

Klovaskär

Segelskärin merimerkki

 

Lisätietoja

Video käynnistäni Segelskärissä:

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7144367554516028677?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

Artikkeli Hesarissa:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003481598.html

Kotimatkalla näimme hienon sateenkaaren. Vettä emme saaneet.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto